(2024) Γιάννης Κρανιδιώτης. Kινητική εγκατάσταση φωτός και ήχου, οδηγούμενη βάσει δεδομένων. 24 custom metronomes, environmental data, LED lights, visualizations, and custom software.
“The Tipping Point” είναι μια κινητική εγκατάσταση φωτός και ήχου, οδηγούμενη βάσει δεδομένων, που αποτελείται από 24 μετρονόμους και μια βιντεοπροβολή. Η κίνηση των μετρονόμων οδηγείται από περιβαλλοντικά δεδομένα που σχετίζονται με τα πέντε κύρια κλιματικά σημεία καμπής. Το έργο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη και τον αυξανόμενο κίνδυνο να ξεπεραστούν κρίσιμα όρια στο κλιματικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρές επιπτώσεις για το παγκόσμιο κλίμα, τα οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ο τίτλος “The Tipping Point” δεν αναφέρεται μόνο στα κλιματικά σημεία καμπής, αλλά και στο κοινωνικό σημείο καμπής στο οποίο πλησιάζουμε. Τονίζει την ανάγκη συλλογικής δράσης, απαιτώντας από κυβερνήσεις και εταιρείες να αλλάξουν τις πολιτικές και τις επιχειρηματικές πρακτικές τους. Όπως είπε εύστοχα ο Robert Swan: «Η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας είναι η πεποίθηση ότι κάποιος άλλος θα τον σώσει.» Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην εγκατάσταση περιλαμβάνουν πληροφορίες από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, επεκτεινόμενα ακόμη και στο μέλλον μέσω μοντέλων πρόβλεψης. Το έργο ακολουθεί μια χρονική πορεία από το παρελθόν προς το παρόν και το μέλλον, αποτυπώνοντας δυναμικά αυτή την εξέλιξη. Η ταχύτητα των μετρονόμων συγχρονίζεται με τις μεταβαλλόμενες τιμές των δεδομένων, αυξανόμενος σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Από μια αρχική ηρεμία, το ηχοτοπίο μετατρέπεται σε μια ηχητική καταιγίδα, αντανακλώντας την εντεινόμενη κλιματική κρίση. Ξαφνικά, όλοι οι μετρονόμοι σταματούν, βυθίζοντας τον χώρο σε μια εκκωφαντική σιωπή, σηματοδοτώντας το κρίσιμο σημείο καμπής που έχει πλέον φτάσει. Το “The Tipping Point” είναι το αποτέλεσμα δύο ετών έρευνας και συνδημιουργίας με τον επιστήμονα Frank Dentener (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Joint Research Centre) στο πλαίσιο του προγράμματος SciArt του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο ξεκίνησε με ένα θερινό σχολείο το 2022 και συνεχίστηκε με καλλιτεχνικά residencies στο JRC(Μιλάνο) το 2023. Η πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε στο iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκθεσης NaturArchy, η οποία παρουσίασε 12 συνεργατικά έργα καλλιτεχνών και επιστημόνων.
Το “The Tipping Point” ανατέθηκε από το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος SciArt Resonances IV.
Γιάννης Κρανιδιώτης
Ο Γιάννης Κρανιδιώτης είναι καλλιτέχνης νέων μέσων και μουσικός. Η δουλειά του διερευνά τη σχέση ανάμεσα στο φως και τον ήχο, δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες όπου και τα δύο συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν Συγχρόνως, τμήμα της καλλιτεχνικής του πρακτικής εστιάζει στην αδιαχώριστη σχέση μεταξύ επιστήμης και της τέχνης. Αυτό απαιτεί τη χρήση διαφορετικών πεδίων όπως μουσική, sound art, εικαστικά, ηλεκτρονικά, φυσική και προγραμματισμό. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και εκθέσεις όπως SPECTRA 2017 (Aberdeen, UK), MNY Media Center (New York), B-Seite Festival (Germany), Rome Media Festival 2016 (Rome), ISEA 2016 (Hong Kong), ISEA 2015 (Vancouver), MADATAC 08-06 (Madrid), Lumen Prize Global Tour, Aesthetica Art Prize 2015 Longlist, Onassis Cultural Center (Athens). Αρκετά περιοδικά και ιστοσελίδες έχουν δημοσιεύσει άρθρα για την δουλειά του όπως το “Google Cultural Institute”, “The Creators Project”, “Gizmodo”, “Open Culture”, ‘’Hyperallergic’’, ‘’Bigthink’’ και “Konstvärlden”. Επίσης, έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού μήκους και το θέατρο. Έχει πτυχίο στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και M.Sc. στα Οπτικά απο το Πανεπιστήμιο το Essex. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.