Η εμπλοκή των αλγορίθμων σε όλο και περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων. Τα αναδυόμενα ζητήματα σχετικά με τις ηθικές και δεοντολογικές διαστάσεις της νέας αυτής τεχνολογίας που υποκαθιστά την ανθρώπινη κρίση και διαίσθηση, ακόμη και σε τομείς ηθικά ευαίσθητους όπως οι προσωπικές σχέσεις και οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Τι είναι ο ψηφιακός ανθρωπισμός; Πώς αντιμετωπίζονται πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και πώς συνδιαμορφώνονται κοινές αρχές για την καθοδήγηση νέων εξελίξεων προς όφελος της κοινωνίας;
Συντονίστρια: Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος – Κλασική Φιλόλογος
Θεοφάνης Τάσης: Καθηγητής Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Alpen-Adria-Universität της Αυστρίας, επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen της Ελβετίας. Το βιβλίο του Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη (Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 2020.
Κώστας Καρπούζης: Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.
Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος: Κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος, εκτελεστικός Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), Πρόεδρος του ελληνικού κόμβου του Millennium Project και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων ESIR.