Το Hybirds είναι μια υποθετική εξερεύνηση του ψηφιακού αρχείου ως χώρου μνήμης και υλικότητας σε έναν κόσμο μετά την Ανθρωπόκαινο εποχή. Δημιουργήθηκε από μια φανταστική κολεκτίβα και παρουσιάζει πέντε ομάδες ψηφιακών αντικειμένων, στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μέσω διαδικτυακής επαυξημένης πραγματικότητας, συνοδευόμενες από αλγοριθμικά δημιουργημένα βίντεο μνήμης. Αυτά τα σύνολα -που αποτελούνται από ευρήματα της περιόδου 2000-2023, όπως οργανικά υλικά, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και βιομηχανικά θραύσματα – αμφισβητούν τα όρια μεταξύ του φυσικού και του εικονικού. Φωτογραφημένα, επεξεργασμένα και ψηφιακά αρχειοθετημένα, αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν ως εμπειρίες μέσω οθόνης, καταργώντας χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς. Το Hybrids θέτει το ερώτημα πώς διατηρούμε τη μνήμη σε μια εποχή τεχνολογικής αλληλοδιαπλοκής. Καθώς το ατέρμονο σκρολάρισμα αναδιαμορφώνει την αντίληψή μας, το έργο διερωτάται για τη σχέση μας με την υλική κουλτούρα, προτρέποντας τον προβληματισμό σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του οργανικού, του βιομηχανικού και του ψηφιακού. Τι απομένει από την ανθρωπότητα σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα διαμεσολαβείται όλο και περισσότερο από οθόνες;
Μαρία Πανέτα
Η Μαρία Πανέτα είναι καλλιτέχνις και αρχιτέκτονας που διερευνά τα ψηφιακά μέσα, τη φύση και τις κοινωνικές αλλαγές μέσω διαδραστικών εγκαταστάσεων και προσθετικών φορέσιμων αντικειμένων. Διερευνά έναν κόσμο πέρα από τις μη βιώσιμες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, προτείνοντας νέα συστήματα συνύπαρξης και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Η Μαρία έχει συνεργαστεί με ιδρύματα όπως το Victoria & Albert Museum, η Diriyah Biennale και η Bartlett School of Architecture, ενώ έχει εκθέσει το έργο της διεθνώς, σε χώρους όπως το MoCA Shanghai και το ONX Onassis. Η Γιούλη Τσατσοπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνις που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία, το βίντεο και τον ήχο. Η πρακτική της διερευνά την αυτοπροσωπογραφία και τη σχέση μεταξύ ταυτότητας και χώρου μέσω πολυμεσικών προσεγγίσεων. Ειδικεύεται στη φωτογραφία κοσμημάτων, συνεργαζόμενη με καινοτόμους σχεδιαστές. Ως μέλος του Templeyard Studios (Αθήνα, Βερολίνο), ίδρυσε το Xamenos Xronos, ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ που συγχωνεύει τον ήχο με την εικόνα. Μαζί, διερευνούν υποθετικά μέλλοντα και καθηλωτικές εμπειρίες στη διασταύρωση τέχνης και τεχνολογίας.
Γιούλη Τσατσοπούλου
Η Γιούλη Τσατσοπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνις που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία, το βίντεο και τον ήχο. Η πρακτική της διερευνά την αυτοπροσωπογραφία και τη σχέση μεταξύ ταυτότητας και χώρου μέσω πολυμεσικών προσεγγίσεων. Ειδικεύεται στη φωτογραφία κοσμημάτων, συνεργαζόμενη με καινοτόμους σχεδιαστές. Ως μέλος του Templeyard Studios (Αθήνα, Βερολίνο), ίδρυσε το Xamenos Xronos, ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ που συγχωνεύει τον ήχο με την εικόνα.
Μαζί, διερευνούν υποθετικά μέλλοντα και καθηλωτικές εμπειρίες στη διασταύρωση τέχνης και τεχνολογίας.