Η ιδέα ότι η φύση και η τεχνολογία είναι ασύμβατες είναι ξεπερασμένη. Η φύση είναι γεμάτη από καλλιεργημένα στοιχεία που έχουν εισαχθεί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Το φυσικό περιβάλλον που μας περιβάλλει υπόκειται σε -ισμούς όπως ο ανθρωποκεντρισμός, η αποικιοκρατία και ο καπιταλισμός. Προσθέστε σε αυτό νέα τεχνολογικά συστήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η ρομποτική, από τα οποία αναδύονται αυτόνομες οντότητες που πιθανώς θα συγχωνευτούν με τη φύση, και ένας ατελείωτος αριθμός μελλοντικών σεναρίων ξεδιπλώνεται! Αυτές οι εικασίες είναι το αντικείμενο του έργου Future Botanica. Το FUTURE BOTANICA είναι μια εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) που επιτρέπει στους χρήστες, σε συνεργασία με μια τεχνητή νοημοσύνη (AI), να σχεδιάζουν υποθετικά οικοσυστήματα με “νέα φύση”. Αυτά τα εικονικά οικοσυστήματα στη συνέχεια φυτεύονται στο υπάρχων φυσικό περιβάλλον, επιτρέποντας την διερεύνηση ιδεών, προσδοκιών, φόβων και επιθυμιών σχετικά με τη φύση του μέλλοντος. Το Future Botanica συνδέει την ψηφιακή φύση με διάφορες φυσικές τοποθεσίες και μορφές της φύσης. Λειτουργεί ως μια αυξανόμενη βάση δεδομένων νέων μορφών ζωής, μελλοντικών εικασιών και ιστοριών για τη φύση, που δημιουργούνται με τη συμμετοχή των ανθρώπων. Στο Future Botanica, ο χρήστης γίνεται “φυτευτής”, σχεδιάζοντας ένα οικοσύστημα με ανύπαρκτα ψηφιακά φυτά και οργανισμούς και τοποθετώντας τα στο υπάρχων φυσικό περιβάλλον. Αυτή η πράξη “φυτεύει” ιδέες, έννοιες και αφηγήσεις σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φύση του μέλλοντος. Με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), η τρέχουσα κατάσταση της φύσης αναμειγνύεται με σχέδια, ιδέες, αφηγήσεις και υποθέσεις σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη φύση του μέλλοντος. Ως χρήστης/”φυτευτής”, μπορείτε να πειραματιστείτε και να μάθετε πώς λειτουργούν τα οικοσυστήματα, βιώνοντας και οραματίζοντας τη φύση του μέλλοντος. Το Future Botanica υποστηρίζεται από το Dutch Culture USA του Γενικού Προξενείου του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.
Future Botanica is supported by Dutch Culture USA of the Consulate General of the Kingdom of the Netherlands.
POLYMORF
Η διεπιστημονική ολλανδική κολεκτίβα σχεδιασμού εμπειριών Polymorf σχεδιάζει με όλα τα απαραίτητα μέσα για να δημιουργήσει υποθετικούς σχεδιασμούς και πολυαισθητηριακές εμπειρίες χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Έτσι, η Polymorf λειτουργεί ως καινοτόμος συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικών βιομηχανιών, αναπτύσσοντας στρατηγικές για την κατασκευή πρωτοτύπων του μέλλοντος. Το πρωτοποριακό έργο τους εμπλέκει το κοινό δημιουργώντας πλήρως ενσώματες εμβυθιστικές εμπειρίες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο σύνολο του έργου τους, το οποίο περιλαμβάνει εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας (VR), θεατρικές παραστάσεις και εγκαταστάσεις τέχνης. Το ερευνητικό τους έργο Sense of Smell και η εγκατάσταση Famous Deaths διερευνούν τις δυνατότητες της όσφρησης ως μέσο αφήγησης, στρατηγικής επικοινωνίας και σχεδιασμού μέσων. Το Famous Deaths κέρδισε το 2015 το βραβείο Art & Olfaction Award στην κατηγορία του πειραματικού αρώματος και επιλέχθηκε για το MIT Canon Moments of Innovation καθώς και για το IDFA Doclab Interactive Documentary Canon. Το Symbiosis κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του IDFA Doclab 2021 για την καλύτερη δημιουργική τεχνολογία στην κατηγορία της εμβυθιστικής μη-μυθοπλασίας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο EU S+T+ARTS 2022. Επηρεάζοντας άμεσα τη συναισθηματική απόκριση, η Polymorf ενσωματώνει την αισθητηριακή εμπειρία στον σχεδιασμό της, δημιουργώντας βαθύτερα νοήματα που αντανακλούν στο παρόν, στην (μετα-)ανθρώπινη κατάσταση και στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας.
Marcel van Brakel – POLYMORF
Ο Marcel van Brakel είναι ιδρυτής και επικεφαλής σχεδιαστής στην Polymorf, μια διεπιστημονική ολλανδική συλλογικότητα τέχνης και σχεδιασμού εμπειριών. Εργάζεται επίσης ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης, συγγραφέας, λιμπρετίστας και σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου. Τα κριτικά έργα και η καλλιτεχνική του έρευνα γύρω από την εμβυθιστική αφήγηση και την ενσώματη εμπειρία συχνά συμπεριλαμβάνουν αναδυόμενες τεχνολογίες, πολυαισθητηριακό σχεδιασμό και επιτελεστικότητα. Το σύνολο του έργο του αντανακλά το παρόν, την (μετα-)ανθρώπινη κατάσταση και τις μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, τεχνολογίας και οικολογίας, και καλύπτει μια ποικιλία από διαδραστικές παραστάσεις, μουσικό θέατρο, όπερες, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, υποθετικούς σχεδιασμούς, brain-hacking έργα, πολυαισθητηριακές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και διαδραστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Ο Marcel είναι συνεργάτης του Sundance Institute, New Frontiers Story Lab και ανώτερος καθηγητής εμβυθιστικής αφήγησης, διαμεσικής αφήγησης, υποθετικού σχεδιασμού και επιτελεστικότητας στο Avans University for Applied Sciences στην Breda. Ήταν ο επικεφαλής σχεδιαστής της βραβευμένης πολυαισθητηριακής εγκατάστασης Famous Deaths και συν-συγγραφέας της έκδοσης Sense of Smell. Το Famous Deaths κέρδισε το 2015 το βραβείο Art & Olfaction για το πειραματικό άρωμα και επιλέχθηκε για το MIT Canon Moments of Innovation και το IDFA Doclab Interactive Documentary Canon. Το έργο Symbiosis κέρδισε το το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του IDFA Doclab 2021 για την καλύτερη δημιουργική τεχνολογία στην κατηγορία της εμβυθιστικής μη-μυθοπλασίας.
Hazal Ertürkan – STUDIO BLEU
Η Hazal Ertürkan είναι διεπιστημονική σχεδιάστρια και ερευνήτρια. Η πρακτική της επικεντρώνεται στο βιοσχεδιασμό, την εμβυθιστική αφήγηση και τον πολυαισθητηριακό σχεδιασμό στη διασταύρωση της φύσης και της τεχνολογίας. Το έργο της αναφέρεται στις συγκρούσεις και τις προκλήσεις μεταξύ των ανθρωποκεντρικών προσδοκιών και των συμβιωτικών τρόπων ζωής με το «κάτι παραπάνω από άνθρωπος». Στόχος της είναι να διευρύνει τα όρια της σημερινής μας πραγματικότητας και να μεταφέρει το κοινό σε ριζοσπαστικά μέλλοντα για να φανταστεί και να αναλογιστεί εναλλακτικούς τρόπους ζωής, διερευνώντας την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπου, φύσης και τεχνολογίας. Το έργο της έχει δημοσιευτεί στα διεθνή συνέδρια DRS 2022, ELIA Biennial 2022 και IASDR 2023, και έχει παρουσιαστεί στην Ολλανδική Εβδομάδα Σχεδιασμού (DDW) του 2020, 2023 και 2024. Το 2023, ίδρυσε το ερευνητικό και σχεδιαστικό στούντιο Studio Bleu. Το Second Skin, ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο του Studio Bleu, καθοδήγησε την ανάπτυξη της πολυαισθητηριακής γαστρονομικής εμπειρίας εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) Microbiome Restaurant, όπου είναι συν-σκηνοθέτης μαζί με τον Marcel van Brakel, ιδρυτή και επικεφαλή σχεδιαστή της Polymorf. Το Microbiome Restaurant παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο IDFA DocLab τον Νοέμβριο του 2023 και χρηματοδοτήθηκε από το Nederlands Filmfonds και το Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Ένα άλλο έργο σχεδιασμένο από το Studio Bleu σε συνεργασία με την Polymorf, το Future Botanica, ανατέθηκε από το MU Hybrid Art House και υποστηρίχθηκε από το The Creative Industries Fund Digital Culture και το Fentener van Vlissingen Fund και το Film Fund DocLab Interactive Grant σε συνεργασία με το IDFA DocLab. Το έργο της Hazal Ertürkan καθοδηγείται από μια βαθιά αίσθηση ευθύνης προς το περιβάλλον και το «κάτι παραπάνω από άνθρωπος». Επικεντρώνεται στο σχεδιασμό εμπειριών, νέες μορφές αφήγησης και φυσικά/ψηφιακά μέσα, δημιουργώντας μια γέφυρα προς αόρατους εναλλακτικούς τρόπους ζωής.