Μια εμβυθιστική αισθητηριακή βουτιά στα βάθη της θάλασσας
Ο υποθαλάσσιος κόσμος σίγουρα δεν είναι ήσυχος… και ό,τι ακούμε εκεί λέει μια ιστορία. Κύματα, κινητήρες σκαφών, θαλάσσια ζώα που επικοινωνούν, η τήξη του πάγου ή ο ήχος του ρέοντος νερού – απόδειξη της συνεχούς τήξης – αυτή η εμβυθιστική ταινία εξερευνά ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο αυτού του οικοσυστήματος: το ηχητικό του τοπίο.
Ένα έργο μεταξύ τέχνης και επιστήμης
Το έργο «Écosystème» είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαμονής που συνδυάζει έρευνα και δημιουργία. Το έργο προέκυψε από μια ομάδα ερευνητών θαλάσσιας οικολογίας που ήθελαν να πειραματιστούν με τους συνδέσμους μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Επιστρέφοντας από μια πολική αποστολή, απευθύνθηκαν στις δεξιότητες του παραγωγού ηλεκτρονικής μουσικής Maxime Dangles για να δημιουργήσει νέο μουσικό υλικό από τις υποθαλάσσιες ηχογραφήσεις τους. Για να εικονογραφήσει αυτό το ηχητικό ταξίδι, ο εικαστικός καλλιτέχνης Dylan Cote δημιούργησε ένα σκοτεινό και αινιγματικό υδάτινο σύμπαν που κατοικείται από συνθετικά και μινιμαλιστικά πλάσματα. Η κινούμενη εικόνα βυθίζεται σε αυτόν τον κόσμο και εξερευνά τα φανταστικά του εδάφη, καθοδηγούμενη από ένα αφηγηματικό νήμα που δείχνει την προοδευτική διαταραχή τους. Αυτή η εμβυθιστική ταινία έχει ωφεληθεί από την υποστήριξη του προγράμματος δημιουργίας της SAT.
Συνδυάζοντας έρευνα και δημιουργία
Το Διεθνές Εργαστήριο BeBEST (Franco-Quebec) επικεντρώνεται στην οικολογία των ακραίων περιβαλλόντων και ιδρύθηκε από μια ομάδα ερευνητών που επέστρεψαν από πολικές αποστολές. Μετά από 350 καταδύσεις στον πάγο, αφού συνειδητοποίησαν ότι μια περιβαλλοντική καταστροφή ήταν επικείμενη και ότι δεν μπορούσαν να βιώσουν το αισθητικό σοκ που βίωσαν κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών, η ομάδα αποφάσισε να συνδυάσει τη δημιουργία τέχνης, που πραγματοποιήθηκε σε καλλιτεχνική κατοικία στην πολική βάση έρευνας, με τη δουλειά τους στη θαλάσσια οικολογία. Ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας στο εργαστήριο BeBEST βασίζεται σε παθητικές ακουστικές μεθόδους. Οι ήχοι που καταγράφονται είναι αυτοί των θαλάσσιων ζώων, καθώς και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της θάλασσας (κύματα, θαλάσσια ρεύματα, βροχή, θραύση πάγου…). Αυτοί οι ήχοι αντιπροσωπεύουν πολύτιμο νέο υλικό για τους μουσικούς δημιουργούς. Ο μουσικός Maxime Dangles προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο έργο, για να δημιουργήσει νέο μουσικό υλικό από αυτούς τους ήχους, κυρίως για τη δημιουργία μιας 360° εμβυθιστικής οπτικοακουστικής παράστασης σε θόλο, μετά από πειραματισμούς με σύστημα ηχοτόπησης (Meyer 24.4 σημεία ενεργής διάχυσης, ελεγχόμενα από ψηφιακή διεπαφή ήχου) που επιτρέπει την ηχητική εμβύθιση. Οι ήχοι που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στη δημιουργία αυτής της εμβυθιστικής σύνθεσης έχουν μια μοναδική κλίμακα και μια αισθητική αξία από μόνοι τους, αλλά φέρουν επίσης ένα νόημα: δίνουν φωνή στους κινδύνους που απειλούν αυτό το εύθραυστο περιβάλλον. Η ηχητική δουλειά συνδυάζει την ακατέργαστη ατμόσφαιρα των υποθαλάσσιων ήχων που μετατρέπονται σε όργανα με πιο παραδοσιακή σύνθεση οργάνων και φωνών. Η καλλιτεχνική προσέγγιση αυτού του έργου συνδέεται στενά με τον χρόνο που πέρασε η ομάδα στην καλλιτεχνική κατοικία στο εργαστήριο, που επέτρεψε στους καλλιτέχνες να κατανοήσουν τους ήχους, το πλαίσιο στο οποίο καταγράφηκαν, το νόημά τους και, γενικότερα, το περιεχόμενο της τρέχουσας θαλάσσιας οικολογικής έρευνας.
ECOSYSTEME has benefited from the support of the Society for Arts and Technology’s (SAT) artwork creation program.
Maxime Dangles – Παραγωγός Ηλεκτρονικής Μουσικής
Ο Maxime Dangles έχει ένα ατύπικο προφίλ στον κόσμο των παραγωγών ηλεκτρονικής μουσικής. Προερχόμενος από το Βαλένς (Γαλλία), ξεκίνησε την καριέρα του υπογράφοντας την πρώτη του παραγωγή στην περίφημη γερμανική ετικέτα Kompakt και στη διάσημη σειρά Speicher. Ως “χειροτέχνης” και λάτρης των αναλογικών συνθεσάιζερ όλων των τύπων, ο Γάλλος παραγωγός συνεχίζει να κυκλοφορεί δίσκους στις ετικέτες Scandium Records και Bambù Records, ενώ συνεχίζει την περιπέτειά του στην Kompakt παράλληλα. Το 2010, εντάχθηκε στην ετικέτα Skryptöm, που ιδρύθηκε από τον Electric Rescue το 2006, και δεν την εγκατέλειψε ποτέ ξανά. Από τότε, ο καλλιτέχνης ξεχώρισε στο στούντιο με το πρώτο του άλμπουμ “Resilience”, που κυκλοφόρησε το 2015 στη Skryptöm, καθώς και ζωντανά με το σοκ τρίο Mod3rn – με τους Electric Rescue και Traumer – ή με το ψευδώνυμό του DNGLS, με το οποίο κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ πιο ηλεκτρονικό από το techno, το “Lukarne”, τον Φεβρουάριο του 2016.
DYLAN COTE – Καλλιτέχνης
Ο Dylan Cote είναι καλλιτέχνης και σχεδιαστής με έδρα το Παρίσι. Συνεργάζεται στενά με μουσικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων σε διάφορα συμφραζόμενα. Διαθέτει επίσης μια ατομική καλλιτεχνική πρακτική, εκθέτοντας έργα μέσω εγκαταστάσεων εικόνας και βίντεο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στο πείραμα με διάφορα μέσα και τεχνικές προκειμένου να δημιουργήσει μορφές που εκμεταλλεύονται το πλαστικό δυναμικό των ψηφιακών τεχνολογιών ενώ αμφισβητούν τη χρήση τους. Ταυτόχρονα εργαλεία, μέσα και θέματα, τα βοηθούν να χτίσει διαλογιστικούς χώρους όπου η αγωνία αναμειγνύεται με τη γοητεία, αντικατοπτρίζοντας μια δουλειά πάνω στις σύγχρονες τεχνικές φαντασίες και τις σχέσεις εξουσίας που προκαλούνται από την τεχνοκαπιταλιστική επέκταση. Από αυτό το έργο αναδύονται αποσπάσματα μυθοπλασίας, αποκαλύπτοντας ορισμένα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τις τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οπτικοακουστικής ετικέτας OYÉ, η οποία δημιουργήθηκε το 2016 και συγκεντρώνει διάφορους καλλιτέχνες και σχεδιαστές γύρω από οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά έργα.