Το #DRIFT ακολουθεί, σε ένα κοντινό μέλλον, την περιπέτεια μιας αστροναύτη που ταξιδεύει σε έναν εξωπλανήτη. Μαζί της, πάνω στο διαστημόπλοιο της, παρασύρομαστε στο Διάστημα.
Το #DRIFT είναι ένα immersive multimedia έργο για θόλο, για μια προταγωνίστρια, στη μέση του κενού, ένα έργο τέχνης και επιστήμης που προσκαλεί τα παιδιά σε περισυλλογή.
Το #DRIFT αποτυπώνει μέσα από δραματική δράση το μέλλον της εξερεύνησης του Διαστήματος, με επιστημονική φαντασία. Το #DRIFT είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής διαδικασίας συγγραφής που προέκυψε από συναντήσεις μεταξύ παιδιών, αστροφυσικών, ενός συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας και καλλιτεχνών από τις παραστατικές τέχνες και τις ψηφιακές τέχνες.
Μετά τα #Exoterritoires και #Colonie.s, το #DRIFT – à la dérive είναι το 3ο μέρος ενός κύκλου προβολων ή/και παραστάσεων τέχνης/επιστήμης για το Διάστημα, που μας προσκαλεί να προσεγγίσουμε τα νέα μυστήρια του Διαστήματος που είναι αγαπητά στα έργα επιστημονικής φαντασίας: διαστρικό ταξίδι, υπερδιάστημα, διακυμάνσεις στο χώρο-χρόνο, αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Πέρα από την απλή επιθυμία να εξηγήσουμε το σύμπαν, ο Norbert Merjagnan προτείνει την διαπραγματευση μιας κοινής διαδικασίας συγγραφής, συνδυάζοντας τις φαντασίες μιας ομάδας παιδιών ηλικίας 8-11 ετών, με αυτές των επιστημόνων από τα μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια αστροφυσικής. Έτσι, δεν πρόκειται για εκλαικευση της επιστήμης, αλλά για το συνδυασμό σε μια κοινή ποιητική, του λεξιλογίου και των εννοιών που συνδυάζουν το λεξιλόγιο των σκληρών επιστημών με τους νεολογισμούς της επιστημονικής φαντασίας που εμπνέουν τις φαντασίες μας. Ένα immersive multimedia σύστημα (ήχος, φώτα και 3D εικόνες συνδεδεμένες και μεταδομένες σε 360° σε εναν θόλο) θα υποστηρίξει τη συνάντηση: εκείνη των αντικειμενοποιημένων αναπαραστάσεων των επιστημόνων, που δημιουργούν αλγορίθμους, μαζι με απελευθερωμένες αναπαραστάσεις παιδιών, χωρίς ιεράρχηση. Πέρα από τις αντικειμενικές αλήθειες – γνωρίζουμε καλά ότι στην επιστήμη η αλήθεια είναι μόνο μια υπόθεση – επιδιώκουμε να ανοίξουμε πόρτες στις φαντασίες μας, πόρτες στο άπειρο. Όπως στις περισσότερες δημιουργίες τις ομαδας, αυτά τα ταξίδια μας βοηθούν να δημιουργήθει μια οικολογική αλληγορία της οποίας είμαστε οι πρωταγωνιστές.
Le Clair Obscur
Το Le Laboratoire Dystopienne είναι ένα μόνιμο καλλιτεχνικό εργαστήριο αφιερωμένο σε νέες φαντασιακές έννοιες. Μαζευμένοι γύρω από τον Frédéric Deslias, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερευνητές και μηχανικοί σχεδιάζουν αναπαραστάσεις στα σταυροδρόμια της τέχνης, των επιστημών και των τεχνολογιών. Δημιουργήσαμε το Clair Obscur, ένα συλλογικό έργο με μεταβλητή γεωμετρία, πριν από είκοσι χρόνια στην Καέν, πάντα δουλεύοντας όσο το δυνατόν πιο οριζόντια για να βρούμε συλλογική και πολυδιάστατη σκέψη, επηρεασμένη από τα προβλήματα της εποχής μας. Το LCO έχει την ιδιαίτεροτητα να βάζει geeks μπροστά από οθόνες, αντί για ιδρωμένους χορευτές ή ηθοποιούς, για να εξασκήσουν τις παραστατικές τέχνες. Πρόσφατα μετονομάστηκε σε Le Laboratoire Dystopienne, και θα θέλαμε επιτέλους να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αντι-ουτοπίες, προκειμένου να φανταστούμε εν τέλει επιθυμητά μέλλοντα, όπως λέμε. Η δουλειά μας είναι εκούσια προοπτική ή προσεγγιστική, ανοίγοντας ένα πιο αφηγηματικό μονοπάτι για τις ψηφιακές τέχνες, το οποίο είναι πιο προσιτό για τις φαντασίες της εποχής μας, στραμμένο αποφασιστικά προς το μέλλον και προσφέροντας έναν πιο εύκολο δρόμο για κατανόηση από όλους. Το LCO συνεργάζεται με σύγχρονους συγγραφείς που ανανεώνουν το είδος της επιστημονικής φαντασίας, λέμε φαντασιακά, ή κριτική σκέψη των τεχνολογιών: Alain Damasio, Norbert Merjagnan, Eric Sadin. Προτιμάμε συνεργασίες τέχνης/επιστήμης με διάφορα ερευνητικά τμήματα (ENS, CEA, CNES, INSA) κατά τη διάρκεια residencies, ή με εταιρείες και στούντιο (Red Corner, Casus Belli, Digital Airways, Digital Alchemy, Studio Bruyant…), όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αποδόμηση των τεχνολογιών. Συμμετέχουμε με στρατευμένο τρόπο στην ανάπτυξη μιας νέας σκηνικής οντότητας που ανανεώνει το είδος του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών και που δίνει νόημα πάνω από όλα στις μεταμορφώσεις της κοινωνίας μας. Οι παραστάσεις μας έχουν κερδίσει βραβεία (Les Bains Numériques, Transculture(s)), ή έχουν σφραγιστεί με διάφορα σήματα ή φεστιβάλ (TRAS, NéMO, …). Τα έργα μας υποστηρίζονται και μεταδίδονται στη Γαλλία και το εξωτερικό, σε θέατρα, φεστιβάλ ή άλλους τρίτους χώρους, κυρίως στο δίκτυο των Live Arts, Arts/Sciences και Digital Arts. Οι τρέχοντες αλλα και οι πρόσφατοι συν-παραγωγοί μας περιλαμβάνουν τη Research scene του ENS Paris-Saclay, την Comédie de Caen, την Comédie de Reims, το Hexagone στο Meylan και το Atelier Arts/Sciences, την Biennale Némo (Le 104), το Center for the Arts of Enghien les Bains… Από την πλευρά των θεσμών, το CNC/DICREAM, η DRAC της Νορμανδίας και η DRAC Ιλ-ντε-Φρανς, το Γενικό Συμβούλιο του Καλαβδός, η Πόλη της Καέν, η ONDA, η ODIA Νορμανδία και το Institut Français. Η εταιρεία έχει έδρα στην Καέν, με συμβόλαιο με την Περιφέρεια της Νορμανδίας.