Δημιουργώντας Νόημα από το Υλικό
Εμπνευσμένο από το δοκίμιο “The Carrier Bag Theory of Fiction” της Ούρσουλα Λε Γκεν, όπου μετατοπίζεται η εστίαση από την ηρωική οπτική γωνία προς ένα εναλλακτικό πλαίσιο, αυτό το εργαστήριο εξερευνά την ιδέα της συλλογής, της διατήρησης και της μεταμόρφωσης. Οι συμμετέχοντες/χουσες θα κατασκευάσουν σκελετικές δομές — συμβολικούς “φορείς” — και θα υφάνουν ανακυκλωμένα υφάσματα πάνω τους, δημιουργώντας αντικείμενα που συνδυάζουν αφήγηση, χειροτεχνία και ψηφιακές τέχνες. Οι τελικές δημιουργίες ενσαρκώνουν την ιδέα της συλλογής μικρότερων στοιχείων και της υφανσης τους σε ουσιαστικές αφηγήσεις, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της ανθρωπότητας ως μέρος ενός μεγαλύτερου, αλληλένδετου οικοσυστήματος, και όχι ως κατακτητή της φύσης. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/χουσες θα εισαχθούν σε νέους τρόπους αφήγησης, στην ψηφιακή κατασκευή, την έννοια της κυκλικής οικονομίας, καθώς και στις ιστορίες που φέρουν τα υλικά. Ο βασικός σκελετός, που έχει δημιουργηθεί μέσω κοπής λέιζερ, θα δοθεί στους συμμετέχοντες/χουσες για συναρμολόγηση. Σύμφωνα με την προσωπική αφήγηση του κάθε συμμετέχοντα/χουσας, θα υφάνουν επιλεγμένα υφάσματα, δημιουργώντας ένα νέο, εξατομικευμένο “δοχείο” αφήγησης.
📅 Κυριακή 6 Απριλίου – Ψηφιακή Οικολογία
-
Πληροφορίες Συμμετοχής
Ηλικίες: 18+
Διάρκεια: 3 ώρες
Τοποθεσία: Innovathens, 1ος όροφος
Ώρα: 11:30
📌 Η φόρμα συμμετοχής είναι ατομική. Αν επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή για περισσότερα από ένα άτομα, παρακαλούμε συμπληρώστε ξεχωριστή φόρμα για τον καθένα.
🔹 Απαιτείται έγκυρο εισιτήριο για την αντίστοιχη ημέρα του φεστιβάλ.
🎟️ Book your ticket
Μαριλενα Γεωργατζη & Iason Giraud ( Piraeus Maker Space)
Το εργαστήριο “Η Αλχημεία του Δοχείου Μεταφοράς” είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Μαριλένας Γεωργαντζή και του Ιάσονα Ζιρώ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην αρχιτεκτονική (ΕΜΠ) και συνέχισαν τις σπουδές τους στα διαδραστικά μέσα, την ψηφιακή κατασκευή, τα έξυπνα υλικά και τη φιλοσοφία (IAAC & ΕΜΠ). Η Μαριλένα Γεωργαντζή είναι σκηνογράφος και εικαστικός. Η πρακτική της εστιάζει στην ενεργοποίηση προσωπικών και συλλογικών μνημών, αναθεωρώντας την ιστοριογραφία ως καλλιτεχνική αφήγηση και ως ένα σύστημα επιπέδων, συχνά εξερευνώντας ίχνη νερού και γεωλογικών στρωμάτων. Το έργο της περιλαμβάνει μαλακά περιβάλλοντα που δημιουργούνται μέσα από χειρισμό υφασμάτων και τεχνικές χαρακτικής, καθώς και θραυσματα κείμενα. Ο Ιάσων Ζιρώ (Υπ. Διδάκτωρ, CastorC, The Cyprus Institute) είναι ερευνητής και αρχιτέκτονας με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα κυκλικής οικονομίας, γεωχωρικής αστικής ανάλυσης και ψηφιακών τεχνολογιών. Επί του παρόντος, υπηρετεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει αναπτύξει ισχυρή εξειδίκευση στον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό και στη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων. Μαζί είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι του Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά, Piraeus Makerspace, όπου διδάσκουν και οργανώνουν εργαστήρια για την ψηφιακή κατασκευή και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.