Ataraxie σημαίνει «ηρεμία του νου». Στην νέα αυτή εγκατάσταση του Maxime Houot, ο καλλιτέχνης μας καλεί να αναρωτηθούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει μετά την πανδημία. Μια σειρά λέιζερ γεμίζει τον χώρο με δέσμες κόκκινου φωτός, οι οποίες αρχικά σχηματίζουν απλά σταυρούς και στη συνέχεια αναπτύσσουν πολύπλοκες, δομές σαν τεσσέρακτες. Το Ataraxie εξερευνά το κενό του αγνώστου και μας προκαλεί να σκεφτούμε αν θα το γεμίσουμε με το οικείο και ανακουφιστικό ή αν θα βρούμε νέους τρόπους να ζήσουμε.
Maxime Houot
Από το 2013, ο Maxime Houot έχει δημιουργήσει πολυάριθμα ηχητικά και οπτικά έργα που παρουσιάζονται στη διεθνή σκηνή. Εξερευνώντας τα όρια της δικής του αντίληψης, αναπτύσσει μια πρακτική που είναι ταυτόχρονα τεχνητή και εννοιολογική. Είναι τεχνητή καθώς η χειρονομία, η κατασκευή, η εμμονική συσσώρευση απλών σχημάτων αποτελούν τη βάση του έργου του. Η αναζήτησή του αρχίζει στο εργαστήριο, δημιουργώντας τη συσκευή που θα υποστηρίξει την επόμενη δημιουργία του. Αν και ο όρος “Ψηφιακός Καλλιτέχνης” μπορεί να χρησιμοποιηθεί, η επαφή με τη ύλη, τις μηχανές και τα αντικείμενα είναι θεμελιώδης στη δουλειά του. Αυτή η τεχνητή χειρονομία αποτελεί την αφετηρία για μια εννοιολογική προσέγγιση. Αποφοίτησε από τη σχολή εφαρμοσμένων φυσικών επιστημών και ο κόσμος γύρω του, ακόμη και όταν αποτυπώνεται σε εξισώσεις, ήταν πάντα πηγή γοητείας και θαυμασμού. Ο χρόνος που δεν ρέει, η σχετική πραγματικότητα, η ψηφιακή απεικόνιση του κενού και ο άνθρωπος ως ψηφιακή μηχανή είναι έννοιες που τον συνοδεύουν και τροφοδοτούν τη φαντασία του. Τα περισσότερα από τα έργα του παράγονται από την εταιρεία Collectif Coin, με την οποία πειραματίζεται, συνδυάζοντας τη δουλειά του με άλλους καλλιτέχνες.
Collectif Coin
Ένα artlab με έδρα τη Γκρενόμπλ (Γαλλία), το Collectif Coin αφιερώνεται στην παραγωγή τόσο μνημειωδών όσο και οικείων εγκαταστάσεων και παραστάσεων. Απόλυτα διεπιστημονικό και ριζωμένο στις ψηφιακές τέχνες, το Collectif Coin ασχολείται κυρίως με το φως, τον ήχο και το σώμα.